25. un 26. maijā 8.abcdegl skolēniem attālināti MT platformā notika nodarbības “Veselīgs uzturs”, kuras vadīja daktere Ligita Arnicāne, sertificēta endokrinoloģe. Cilvēks ēd, lai dzīvotu, augtu, attīstītos, darbotos. Ēdot mēs nodrošinām organismu ar nepieciešamo enerģiju, piegādājam dažādas vielas audu veidošanai un atjaunošanai, kā arī organisma darbības regulēšanai. Veselīga uztura pamatprincipi ir dažādība, sabalansētība, mērenība. Veselīgs uzturs piegādā cilvēkam enerģiju un uzturvielas tādā daudzumā, lai apmierinātu vesela cilvēka vajadzības konkrētajos darba, vides un dzīves apstākļos. Ļoti būtiski ir sekot līdzi tam ko un cik liekam uz sava šķīvja. Svarīgi ir veidot veselīgas ēšanas paradumus un dzīvot veselīgi. Lai uzņemtu organismam visas nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, uzturā ieteicams lietot dažādus produktus, jo neviens no tiem atsevišķi nesatur visus nepieciešamos komponentus. Piemēram, kartupeļos un apelsīnos ir C vitamīns, bet nav dzelzs un B12 vitamīna, savukārt siers nodrošina kalciju un B12 vitamīnu, bet tajā nav C vitamīna. Pilngraudu sausās brokastis satur dzelzi, bet tajās nav C vitamīna. Tāpēc: centieties dažādot uzturu katru dienu; kombinējiet savu ēdienkarti ar fiziskajām aktivitātēm; dzeriet daudz šķidruma (ūdeni!); izvēlieties graudaugu produktus; vairāk ēdiet dārzeņus, augļus un ogas; neaizmirstiet par pākšaugiem, zivīm un liesu gaļu; dzeriet pienu un skābpiena dzērienus; samaziniet uzturā margarīna, sviesta un treknas gaļas produktus, mazāk lietojiet sāli un cukuru; nedzeriet saldinātos dzērienus. Foto
Paldies dakterei Ligitai Arnicānei!